*Accept // Festivart ArtKIDS & ArtTEENS 23′

31/07/2023

Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις *Αccept // *Αποδοχή του ArtKIDS και ΑrtTEENS festivArt 23′.

ΤΟ ArtKIDS για ακόμη μια χρονιά, άνοιξε τις πόρτες του FESTIVART την Παρασκευή 23 Ιουνίου, με μια έκθεση αφιερωμένη στα παιδιά ! Το Festivart σε συνεργασία με τα καλλιτεχνικά εργαστήρια Lab2Art, παρουσίασε στο δημοτικό κτήριο Beau Rivage, έργα παιδιών ηλικίας 4-13 ετών, που είχαν δημιουργήσει στα εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής και βίντεο, κατά τη διάρκεια του έτους αναπτύσσοντας την έννοια της Αποδοχής που ήταν και η γενικότερη θεματική του FestivArt 23. Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 23 Ιουνίου ενώ πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια για παιδιά από τις καθηγήτριες εικαστικών των καλλιτεχνικών εργστηρίων Lab2Art, Aνδρομάχη Μαύρου, Δέσποινα Τσιρίγου και Ζωή Πυρίνη το Σάββατο 24 και Κυριακή 25 παράλληλα με την έκθεση.

Το ArtTEENS ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Ιουλίου και μας χάρισε ενθουσιασμό και αισιοδοξία! Στα πλαίσια του, παρουσιάστηκαν τα έργα εφήβων πάνω στη γενικότερη θεματική του Festivart 23’ // ACCEPT αλλά και έργα που δημιούργησαν μέσα στο έτος κατά τη μαθητεία τους στα καλλιτεχνικά εργαστήρια Lab2Art. Η διαδικασία να στοχαστούν και να δημιουργήσουν οι αναπτυσσόμενοι καλλιτέχνες πάνω σε μια θεματική ήταν πράγματι μια πρόκληση. Οι έφηβοι μπόρεσαν να συγκεκριμενοποιήσουν και να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους, να συνεργαστούν, να συζητήσουν τις απόψεις τους πάνω σε ένα κοινωνικό θέμα αλλά και πάνω στον συμβολικό τρόπο που χρησιμοποίησαν για να το εκφράσουν μέσω της τέχνης. Το ArtTEENS είναι τα παιδιά που έχουν ωριμάσει μέσα στο Lab2Art και αυτό αποδεικνύεται από τις πρωτοβουλίες που τα ίδια ανέπτυξαν. Από την διοργάνωση μέχρι και την επιμέλεια της έκθεσης τους , οι “ArtTeens” ήταν εκπληκτικοί! Δεν θα μπορούσαμε παρά να είμαστε υπερήφανοι για αυτά τα παιδιά! Το Festivart νιώθει την υποχρέωση να ευχαριστήσει όλους του συμμετέχοντες αλλά και όλους τους γονείς για την εμπιστοσύνη που μας έχουν δείξει όλο αυτό τον καιρό.

Παράλληλα με την έκθεση, το ΑrtTEENS φιλοξένησε Εργαστήριο πηλού με χωμάτινο διακοσμητικό σοβά. Το εργαστήριο διήρκησε δύο ημέρες (8 και 9 Ιουλίου) και ήταν μία μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει κανείς μία πρώτη επαφή με τη χρήση του πηλού στην φυσική δόμηση, δημιουργώντας εικαστικά έργα. Ευχαριστούμε πολύ την Αντωνία Διαμαντάκη, την Καλλιόπη Πανδή και την Μαρία Λέκκα για την υπέροχη συνεργασία και την καθοδήγησή τους!

Ευχαριστούμε ακόμα, τα συγκροτήματα : “Tα Μπρεδεμένα Καλώδια” ( Γκιώνη Αναστασία, Δρίτσα Μαρία, Κοκκινόπουλος Μιχάλης, Μολές Νικόλας, Μπενάκης Παντελής, Παπαμιχαήλ Μελίνα και τον Γιώργο Μακροθανάσης) από το μουσικό σχολείο του Άργους και τους “DETERRENTS” ( Γιάννη Τσαρσιταλίδη, Τάσο Αλεξανδρόπουλο, Λάμπη Τσατσούλη και Γιώργο Δοσσαρά) που μας ξεσήκωσαν κλείνοντας το Festivart Teens με τον πιο ενθουσιώδη τρόπο!

Τέλος ευχαριστούμε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία και την αγάπη σας!

Η δράση * Αccept πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη [χρηματοδότηση και αιγίδα] του Yπουργείου Πολιτισμού ενώ η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από όλους τους μαθητές και καθηγητές των καλλιτεχνικών εργαστηρίων LAB2ART.

Λίγα λόγια για την έννοια της Αποδοχής :
Ποιά είναι η σημασία της αποδοχής και ποιές οι επιλογές που μας δίνονται? Αποδοχή μπορεί να οριστεί
ως συγκατάθεση ενός ατόμου για την πραγμάτωση μιας πράξης ή την εξέλιξη μιας κατάστασης. Είναι
μια συμφωνία. Μια έγκριση.
Η έννοια της αποδοχής συχνά χρησιμοποιείται καταχρηστικά ως προυπόθεση κοινωνικής ένταξης ή
ακόμα και σαν προσαρμογή στο εκάστοτε κοινωνικό προσταγμα.
Η έννοια της αποδοχής είναι κυρίαρχη στις κοινωνικές μας σχέσεις και επαφές. Σε συνέχεια της περσινής
θεματικής “DIVERSITY”, η έννοια της αποδοχής έρχεται σαν ένας αναστοχασμός και μια διερεύνηση
κάτω από το βάρος μιας ηθελημένης ή μη, επεξεργασμένης ή μη, τελεσίδικης ή μη απόφασης σε σχέση
με την ανοιχτότητά μας με τον άλλο.
Η αποδοχή μιας κατάστασης μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με την αποδοχή μιας ιδιαιτερότητας ή
ακόμα και καινοτομώντας να εγκαθιδρύει μια καινούρια σχέση μαζί της . Επίσης η αποδοχή μιας
κατάστασης μπορεί να κρύβει μέσα της μια “φιλοσοφική” εκτίμηση, να συντάσσεται με μια τραγική
θεώρηση των πραγμάτων, σαν μοιραία και αναπόφευκτη, ή να τεκμηριώνεται σαν εκδήλωση μιας
ελεύθερης βούλησης ή ακόμα μιας τυχαίας με ρίσκο απόφασης.
Τέλος δίνοντας μια έμφαση στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε και στην όλο και πιο στενή σχέση των
παιδιών με τις “έξυπνες” συσκευές, είναι σημαντικό να διερευνήσουμε μέσα στο πλαίσιο αυτό την έννοια της Αποδοχής.

Enjoy οn YouTube : https://youtu.be/oeewTdd_qu8?si=DgMfYCNWkdFkm83J

https://festivart.gr/en/

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ